utorok 29. januára 2013

Krémový deodorant

Vedeli ste, že aluminium, obsiahnute vo väčšine deodorantov, má na naše telo devastujúce účinky? Napríklad upcháva lymfatický systém. Tento krémový deodorant žiadne škodliviny neobsahuje. Účinkuje tak, že rozkladá baktérie, ktoré sú príčinou zápachu. Nezabraňuje poteniu, prirodzenému a potrebnému to procesu, len neutralizuje pach. Priznám sa, že si nepamätám, odkiaľ recept mám, nie je môj vlastný. Ale používam ho skoro rok (a moja rodina so mnou) a všetko v pohode. Nie je testovaný na zvieratách, výhradne na ľuďoch - dobrovoľníkoch. :-)
Potrebujeme:
- 50 ml dózu od krému
- 1 PL kokosového oleja
- 1 PL karité (bambucké) maslo 
- 1/2 ČL včelieho vosku
-  1 1/2 PL kukuričného škrobu (majzény)
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 7 kvapiek silica levanduľa
- 7 kvapiek silica čajovník

Všetky nádoby a miešadlá dezinfikujeme (alkoholom, vriacou vodou alebo inak).
Vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť olej, maslo a vosk. Pozor, vosk aj silice sú horľavina, silice, myslím, pri 71 stupňoch C, vosk asi pri 60 stupňoch C (opravte ma, ak sa mýlim), netreba to so zohrievaním preháňať. A škodí to aj maslám. Keď je všetko rozpustené, primiešame kukuričný škrob a majzénu, dobre rozmiešame, aby neostali hrudky. Necháme vychladnúť vo vodnom kupeli, miešame. Pri teplote pod 35 stupňov C pridáme silice, nalejeme do kelímkov a dáme do chladničky vychladnúť.

Nemusíme držať v chladničke.
Majzéna spôsobí, že sóda bikarbóna nedráždi pokožku, sóda bikarbóna neutralizuje pachy.
Odporúčam po nanesení počkať chvíľu s obliekaním - kým deodorant nevsiakne. Keďže má takú maslovú farbu, mierne farbí biele veci domaslova, ale zatiaľ sa mi to vždy podarilo vyprať.

Dodatok 20. 6. 2013: Namiesto silíc levanduľa a čajovník môžete pridať iné silice - napr. antiseptické, ktoré ničia baktérie, dnes som vyskúšala (na 3,5-násobnú dávku deodorantu): silica mandarinka 10 kv.
                                                                                                                     limeta          10 kv.
                                                                                                                     rozmarín       6 kv.
                                                                                                                     bazalka         5 kv.
                                                                                                                     ylang-ylang    5 kv.
                                                                                                                     pačula           4 kv.
                                                                                                                     škorica          1 kv.
Vôňa super, výsledok - uvidíme.

2 komentáre:

  1. Ahoj,mýliš si deodorant s antiperspirantom.deodorant len prekrýva pach,nezabraňuje rozkladaniu potu a nezabraňuje tak vzniku pachu.To dokáže iba antiperspirant.
    A k tej devastácii organizmu-nikde nikdy neboli publikované žiadne vedecké štúdie na túto tému.20 (možno aj viac) rokov sa stále dookola omieľa,že aké je škodlivé alumínium....je to hoax.
    http://magazin.libimseti.cz/lifestyle/1040-zabijeji-antiperspiranty-musime-se-bat

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ciao, Anonym, ďakujem za komentár. Hm, myslím, že si ich nemýlim - deodorant prekrýva pach tým, že rozkladá baktérie, ktoré sú jeho príčinou, ale nezabráňuje poteniu, zároveň ho prekrýva použitím vôní. Antiperspirant zabráňuje poteniu.
    Čo sa škodlivosti/neškodlivosti alumínia týka - odkiaľ vieš, že nebola publikovná žiadna vedecká štúdia o jeho škodlivosti (či devastácii, ako som silne napísala) na organizmus? A bola publikovaná nejaká o jeho neškodlivosti? Ďakujem za odpoveď. :-) Čítala som o dvoch skupinách vedcov, jedna tvrdí, že takéto používanie alumínia je škodlivé, druhá, že nie je.:-) Čítala som aj stránku hoax.cz a sú tam ohľadom tohto hoaxu dve odpovede z roku 2007 - jedna hovorí o existujúcej štúdii na tému alumínia a vznik rakoviny prsníka, síce ju nepokladá za veľkú a kvalitnú, ale teda takto poukazuje na existenciu tejto štúdie. Vieš, vedci už toľkokrát stáli na úplne opačných póloch - ako sa v tom má obyčajný smrteľník vyznať? Jedna skupina tvrdí s dôkazmi jedno, iná s inými dôkazmi presný opak. Týka sa to aj používania tenzidov ako SLS či SLES (v šampónoch, tekutých mydlách a pod.) - jedni vedci tvrdia, že sú ok, že neškodia, iní, že nie sú a že na ne ľudia reagujú citlivo. Alebo škodlivosti glutamánu sodného v potravinách... Čiže? Ak nájdem polemiky a nejednoznačné vyjadrenia, chcem sa otázke venovať viac. Ozaj, práve mi napadlo - možno sa alumíniu venujú odborníci v knihách Doba jedová I či II. Lebo škodlivosť glutamánu sodného rozoberajú určite. :-)))
    Teším s na Tvoju odpovedď
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť