piatok 24. apríla 2015

Lesk a balzam na pery POMARANČ alebo MALINA

Podelím sa s vami, drahí moji, o recept na lesk (lebo je v ňom ricínový olej) a balzam (lebo je v ňom všetko ostatné) na pery. Bude takej roztierateľnej konzistencie, nanáša sa prstom. Ak by ste si chceli urobiť tuhú verziu, potom musíte zameniť mäkké maslo za tvrdé, hádam pridať aj včelieho vosku. Neskúšala som to, ale ak by sa niekomu chcelo a potom by napísal do komentára recept...


Na 25 g budete potrebovať:
14 % včelí vosk                                                   3,5 g
42 % olejov      mandľový olej                            2,6 g
                         avokádový olej                           2,6 g                       
                         ricínový olej                               5,25 g
14 % mäkké maslo   bambucké                           3,5 g
29 % tvrdé maslo     kakaové                              7,25 g
         vitamín E (nemusí byť)                               0,2 g
VARIÁCIA 1- ak chcete POMARANČ, nakvapkáte na záver EO pomaranč
                        silica pomaranč                             4 kv.
VARIÁCIA 2- ak chcete bez silice, ale mierne zafarbený, pridáte prášok zo sušených MALÍN,
         pozor však, prášok sa v tukoch nerozpustí, je rozpustný vo vode, do balzamu som však žiadnu
         vodnú zložku nechcela, aby som nemusela konzervovať, preto budete na perách cítiť jeho
         čiastočky. Sama to teraz testujem, možno to znesiem. Nabudúce skúsim farbivo z mletej
         červenej repy.  Alebo malinový prášok dopredu nechám macerovať v oleji. Tento balzam/lesk
         mierne farbí. Vonia a chutí po malinách. :-)     
                        prášok zo sušených malín              1 g

Pomôcky a pracovný pult si vydezinfikujeme.
Oleje, kakaové maslo, malinový prášok a včelí vosk navážime spolu a zahrejeme vo vodnom kúpeli, kým sa vosk nerozpustí. Vyberieme z vodného kúpeľa a pridáme bambucké maslo - miešame, aby sa rozpustilo. Ak sa mu nebude chcieť, môžeme ešte na chvíľu vložiť do vodného kúpeľa. Bambucké maslo je háklivé na prehriatie - po prehriatí sa v ňom vytvoria také tuhé malilinké čiastočky. Mne to dosť vadí. Ak by sa predsa len stalo, že sa prehreje nad 60 st. Celzia, tak výsledný produkt treba hneď vložiť do mrazničky, rýchle chladenie by malo chybu napraviť. Ak by ani to nepomohlo, tak nechať balzam mierne zmäknúť - napr. na chvíľočku vo vodnom kúpeli, a potom rozmixovať ponorným mixérom.

Mňam a cmuk!
:-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára