štvrtok 17. apríla 2014

SHAMPOO tekutý na vlasy mastné, šalviu a mätu upotrebujúci (čiže šampón)

Toš, príspevok onehdá sľúbený práve publikujem - šampón na báze tenzioaktívnych látok tekutých, čiže šampón tekutý vám predkladám.
Ak by ste po šampóne pevnom zatúžili, hor sa pozrieť si Evikin recept tu uverejnený.

Dôležité je uvedomiť si - skupenstvo šampónu tohto je určené skupenstvom tenzioakívnych látok (tenzidov) tu použitých.
HLAVNE nedoporúča sa veľké množstvo olejov primiešať, hoc to aj látky výživné a šmakujúce sú.
Priprav si, človeče dobrý, na lektvár tento tieto ingrediencie a dostaneš 50 g šampoonu oožasného:
Decyl glucoside (tenzid viac penivý).............................. 7,60 g
Tegosoft (tenzid menej penivý)......................................10,10 g
Šalviový hydrolát (nahraď ho súc aj čajom)...................28,9 g
Pantenol (inak aj vitamín B5 zvaný).................................0,5 g
Kyselina citrónová (zlepší pH)..........................................0,1 g
Guarová guma (zahusťovadlo)..........................................0,25 g
Konzervant - mätový alkohol tentokrát.............................2,5 g
(Ako vyrobiť? Zober mätu a ju v liehu najmenej 38 % ju vyluhuj cca 2 týždne a aj viac.)

AKO POSTUPOVAŤ.
Všetky pomôcky a nádobky dezinfikuj alkoholom, najlepšie 60 %-ným. Ak alkohol nemáš, čo by inak čudo bolo v krajinách hornouhorských, strč všetko potrebné do hrnca s vriacou vodou na chvíľu, stačí 15 minút.
Potom vezmi váhu a na nej naváž v nádobe na už hotový šampón pripravenej pantenol. Potom prilej hydrolát zo šalvie a doň guarovú gumu nasyp. Pamätaj - guarová guma má svoj vlastný život a polčas zahusťovania. Preto nádobou dobre uzavretou trep a trep, kým zmes nezačne nenadále hustnúť. Trep a trep, ničomu sa nečuduj. Buď trpezlivý/á a len trep. Guarová guma sa pričiniť k hustote začne pomaly, preto len trep. Asi dve či päť minút, uvidíš. Potom zober oba tenzidy a do zmesi pridaj. Nezabudni riadne zatrepať! Pridaj kyselinu citrónovú a zatrep znova, aby sa všetko hladko spojilo. A nakoniec pridaj konzervant alkoholový, tentokrát z mäty vyrobený.
A je to! Pripi si nazdravie s nejakým zákonne povoleným, závislosť privodzujúcim artefaktom (kávou, čokoládou či alkoholom), pred zrakmi ľudu profilujúcim. :-)
HOTOVO!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára