Presne v júli pre rokom som sa odhodlala behať. Asfaltka nie je celkom vhodná na kĺby, vybrala sa preto do lesa. Romantika, všakže. Po pár metroch som zakopla o malé skalky a spadla na ďalšie, čudo, že som si nič nezlomila, ale bola som mesiac PN s dochrámanými kolenami a lakťom. Keď ma takú zbedačenú videl sused, poradil mi dokaličené kosti natierať gélom z lekárne, vyrobeným z mäty, pagaštanu a kostihoja - tak som sa vlastne dostala k tejto kombinácii byliniek. A gél som si, samozrejme, vyrobila.
Nutnou predprípravou bolo naložiť alkoholové maceráty byliniek (nakladám v 40 % vodke): stonky a lístky mäty piepornej, rozdrvený koreň kostihoja lekárskeho (zvykne byť mazľavý, treba ho poriadne zaliať alkoholom) a kvet pagaštanu konského. Všetko pekne zvlášť. VŽDY v sklenených nádobách a bez prítomnosti slniečka. Treba vydržať 3 týždne, občas pretrepať. Hotovo.
Pagaštan je dobrý na cievy, kostihoj, šokujúco, na kosti, a mäta je proti reume.
Základný recept na gél mám od Evik, modernej alchymistky, a znie na % a na 50 g takto :
% 50 g
90 % vodná zložka 45 g
2 % xantánová guma 1 g
6,4 % ľahký olej 3,2 g
0,6 % konzervant 0,3 g
1 % silice. 0,5 g
No a teraz BYLINKA (200 g):
% g
A: glycerín 20 % 20 g
A: xantánová guma 3 % 6 g
B: destil. voda alebo levanduľový hydrolát alebo biely čaj 60 % 120 g
B: olej - ryžový alebo olivový 5 % 10 g
B: vit. E 1 % 2 g
C: alkoholový macerát 20 % ( mäta 14 g, kostihoj 13
g, pagaštan 13 g)
C: silice 1 % (rozmarín 40 kv., tymián
21 kv, eukalyptus 5 kv) -
tymián sa dá nahradiť
bazalkou
Všetky pomôcky a tégliky dezinfikujeme.
Zmiešame A (xantánová guma sa v glyceríne rozptýli).
Zmiešame B.
Zmiešame spolu A a B (B do A pomaly) - ešte nikdy sa mi to nepodarilo bez ponorného mixéra :-).
Nakoniec priniešame C.
Ak by sme alkoholový macerát pridali skôr, guma nebude účinkovať, jednoducho nenaboptná, žiaden gél sa neutvorí.
Maminka gél používa poctivo denne niekoľko mesiacov a zistila, že sa jej krčové žily začínajú zmenšovať (sú menej viditeľné a hmatateľné), miznú jej cievne pavučinky a nohy jej menej puchnú. A voňajúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú!
Len si gél netreba naniesť v obrovskom množstve - stačí trocha, primerane. Ak ho je príliš veľa, začnú sa vytvárať žmolky (alebo ako to nazvať).
Dozgélovania, priatelia!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára