pondelok 18. decembra 2017

Masťový deodorant

Toto je deodorant, ktorý odporúčam pre vyrábačov začiatočníkov. Je bez vody, preto nie sú nutné konzervanty. Výroba je jednoduchá. Treba mať na pamäti, že bambucké maslo neznesie prehriatie nad  60 °C - ak sa táto hranica prekročí, po vychladnutí sa vytvoria guľôčky. Ony sa síce v dlani dajú rozotrieť, ale osobne to nemám rada.Preto bambucké maslo pridávajte nakoniec.Aj silice sú háklivé na teplo (nad 60 °), začnú sa vyparovať, preto ich pridávame VŽDY len vo fáze chladnutia.

Tu je recept:
1 pl bambuckého masla (rafinovaného, lebo je biele)
1 pl kokosového oleja
1/2 čl včelieho vosku (lepšie bieleho)
1 1/2 pl majzény (kukuričného škrobu)
15 kv. silíc (éterických olejov)

Vydezinfikujeme všetky pomôcky a nádobky, a tégliky alkoholom - najlepší je 60-percentný, ja používam aj 40 či 50.

Do vodného kúpeľa dáme kokosový olej a včelí vosk. Premiešavame priebežne, vosk sa rýchlejšie rozpustí. Včelí vosk potrebuje na rozpustenie teplotu nad 70 °C, preto to bude trvať dlhšie. Keď je zmes homogénna, vyberieme z vodného kúpeľa, pridáme bambucké maslo (nasekané na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie rozpustilo), intenzívne miešame, rozpustí sa pomerne rýchlo. Ak by sa nerozpustilo úplne, nádobu na chvíľku ponoríme do vodného kúpeľa. Ale iba na chvíľku! Potom pridáme sódu bikarbónu, premiešame a majzénu, premiešame. Nakoniec nakvapkáme silice. Nalejeme do téglika a dáme do chladničky alebo mrazničky vychladnúť. Nemusí sa držať v chlade, ale naberajte suchým prstom. Ak sa do téglika dostane voda, splesnivie.

Aplikujeme asi 5 - 10 min. pre obliekaním. :-) Ak sa deodorant otlačí na oblečení, dá sa vyprať. Jedinýkrát sa mi vyprať nepodaril - na hodvábnej blúzke. :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára