Tak toto je pecka.
Práve som vyrobila krém podľa Evikinho receptu a skáčem meter päťdesiat. V duchu, samozrejme. Troška som ho upravila, aby som pleti dodala hydratáciu a minerály. Aaaaach.... Škoda, že nemôžete cítiť, ako krásne vonia len po olejoch a ružovej vode a všetkých ostatných látkach.
Podotýkam, že mám dosť suché líca a normálnu T zónu. Na mastnú pokožku krém asi nebude vhodný - iba ak by sa zvolili suché oleje (napr. o. z hroznových jadierok). Ale aj množstvo olejov je pomerne vysoké - asi fakt vhodnejší na zimu a na noc a hlavne na suchú pleť.
Recept je na 100 g krému.
VODNÁ FÁZA:
10 g glycerín
40 g ružová voda
2 g urea - hydratácia
1 g allantoín - ochrana a iné hýčkanie
2 g perlový prášok - mineralizácia - ten som musela vo vodnej fáze rozmixovať ponorným mixérom
OLEJOVÁ FÁZA:
20 g olivového oleja lisovaného za studena
17,5 g oleja z hroznových jadierok
2,25 g šípkového oleja
5 g olivem 1000
1,5 g včelieho vosku
FÁZA CHLADNUTIA:
3 g tekutý med
Všetko som vydezinfikovala.
Evik odporúča iný postup - zohrievanie vodnej a olejovej fázy zvlášť. No však dobre. :-))))) Asi je vhodnejší. Fázy si namixujeme zvlášť, každú zvlášť zohrejeme na 70 °C a potom pomaly lejeme vodnú fázu do olejovej a miešame, miešame, miešame - aj v studenom vodnom kúpeli. Vo fáze chladnutia pridáme med.
Ja som to urobila takto. Najskôr som si navážila vodnú fázu. Keď bolo všetko rozpustené, pridala som olejovú. Dala do vodného kúpela - všetko sa musí rozpustiť. Keďže včelí vosk sa roztápa od 65 °C, tak šípkový olej zaplakal. Snáď sa celkom nezičili všetky tie pozoruhodné látky v ňom. Ale zahrievanie netrvalo dlho. Vybrala som z vodného kúpeľa, mixovala som ponorným mixérom. Chvíľku na stole, potom v studenom vodnom kúpeli. Keď bol krém už zemulgovaný a ešte teplý, pridala som med. Nedala som žiadne EO, lebo mi voňal len tak (áno, viem, EO majú aj iné účinky než len príjemnú vôňu) a nedala som žiaden konzervant. Takže skladovať budem striktne v chladničke a naberať JEDINE čistou lyžicou. Pán Tajovský, čistou lyžicou, nie Veľkou...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára