pondelok 17. februára 2014

Kokosové maslo Mňam

Celkom neplánovane (po žiadnom dôkladnom štúdiu odborných materiálov a skúseností kozmetikárov), spoliehajúc sa na vlastné poznatky uložené niekde v zadnom mozgu (neurológovia, prepáčte mi, viem, že nie tam, ale dobre mi to znie...), som namixovala fantastické kokosové maslo. Je fantastické nielen zložením, ale dostala ma vôňa - kombinácia kokosu a silíc... veď si prečítajte. Na vedomie vám dávam, že ak vynecháte kokosový olej, vôňa silíc bude orientálna - vtedy by som však použila originál bambucké maslo aj s tou jeho typickou vôňou.

Uvádzam recept pre suchú pleť a potom aj ekvivalent pre všetky typy pleti, hlavne však citlivú, zrelú a stárnucu - hm, pre všetky typy, hm, snáď aj pre mastnú, to však nemám vyskúšané, len predpokladám, pretože sa oleje ľahko vstrebávajú, a tak by mohlo toto maslo byť dobrou zimnou nočnou výživou aj pre tých s mastnejšou pleťou. Len pozor, aby sme si napatlaním tváre nezamastili aj ofinu!

                                            Tu je recept na cca 50 g masla:

pre suchú pleť                                                                     pre všetky typy pleti, hl. pre zrelú, stárnucu
30 g bambucké bio maslo bielené,                                   30 g bambucké bio maslo bielené,
kúpite tu. Použila som bielené,                                           možno by nebolo odveci použiť originálne,
pretože je bez typickej vône prírodného,                            aj s tou typickou vôňou - nemám však
a chcela som vyzdvihnúť vôňu kokosu                               odskúšané, čo to urobí s vôňou kokosu
11 g bio kokosový olej,                                                      11 g bio kokosový olej
musí byť nerafinovaný, aby vynikla jeho vôňa
3,5 g mandľový olej bio                                                    3 g mandľový olej bio                   
3,5 g avokádový olej bio                                                   2 g argánový olej bio
0,4 g vitamín E                                                                   2 g šípkový olej bio
EO (1% z celkového objemu krému)                                 0,4 g vitamín E
       10 kv. ylang-ylang                                                        EO 10 kv. ylang-ylang
         3 kv. pačuli                                                                          3 kv. pačuli
         2 kv. kadidlo                                                                       2 kv. kadidlo 

POSTUP:
Pomôcky, nádoby, tégliky (žiadne kelímky, tégliky sú to) si dezinfikuj - napr. nastriekaj alkoholom.
Vo vodnom kúpeli rozpusti oleje - jemne. Vyber z kúpeľa, pridaj bambucké maslo. Ak sa nerozpustí v teplote nahriatej zmesi, JEMNE nahrej vo vodnom kúpeli. Zdôrazňujem to preto, lebo ak sa prepáli bambucké maslo, po stuhnutí zhrudkovatie.  Stále miešaj. Ak je teplota nižšia ako 40 stupňov C, pridaj vit. E a silice. Naplň kelímky, zatvor ich a daj stuhnúť do chladničky.
Maslo netreba držať v chlade, vydrží azda aj rok - podľa trvanlivosti masla a olejov, ktoré boli použité. Nesplesnivie, lebo v ňom nie je vodná zložka. Vôňa sa rozvinie pri teple - tak sa neľakaj, že keď ho vyberieš z chladničky, neodpadneš ihneď od úžasnosti tejto vône.

ALTERNATÍVA!
Už príliš veľakrát som čítala o šľahanom masle - mne sa zatiaľ nepodarilo - mala som priveľa olejov, tak sa maslo nedalo ušľahať, alebo som nemala trpezlivosť šľahať rukou 1 až 2 min., potom dať do mrazu na 1 až 2 min., znova šľahať, znova dať do mrazu, znova šľahať... až kým sa nevytvorí niečo masloidné, že úžasné. Ale napadlo mi, že skúsim šľahať ručným mixérom s nadstavcom na cesto (ponorným mixérom to nie je nič moc - hlavne potom to čistenie, strašne zle sa to čistilo hygienicky, ostalo mi veľa cenného materiálu na nožoch, ktoré vlastne krém nepotrebujú, všakže, zatiaľ čo ja áno).
Ak to predsa chceš vyskúšať, tak:
- všetko, s čím budeš pracovať, dezinfikuj
- daj zohriať oleje vo vodnom kúpeli
- bambucké maslo si naporcuj na čo najmenšie časti, aby sa rýchlo rozpustilo pri jemnej teplote, pridaj k olejom (ak nestačí teplota olejov, jemne zahrej vo vodnom kúpeli)
- zvlášť si nahrej vo vodnom kúpeli kokosový olej (topí sa pri 24 stupňoch C), rozpustený kokos. olej lej pomaly do tej druhej olejovej zmesi a šľahaj (skús tými nadstavcami na cesto), potom na 1 až 2 min. vlož do mrazničky, vyber a 1 až 2 min. šľahaj... opakuj, kým nevznikne masloidná úžasná konzistencia
- zašľahaj vit. E a silice
- daj vedieť, ako to dopadlo!

Doplnenie 9. 4. 2014. Ako som sa dočítala na stránkach modernej alchymistky, najlepší na vsakovanie je frankcionovaný kokosový olej, viac info tu. Nezanecháva mastný film. Ooooooo!

Doplnenie 28. 10. 2014. Nakoniec som maslo ušľahala. Postup bol, že do mrazu na 2 min., šľahať ručným šľahačom - metličkou (áno, ten, s ktorým Jamie Oliver ručne šľahá majonézu, fiiiiha!). Znova do mrazu na 2 min., znova šľahať - stále rázne, asi 2 - 3 min. Opakovať cca 5-krát! Nakoniec z toho vzniklo niečo úžasné. UPOZORNENIE! Konzistencia bola taká nadýchaná, že do 50 ml téglika vošlo len 30 g masla... Inokedy sa maslo v tekutom stave, navážené na 50 g konečnej váhy, v pohode do takého téglika vošlo. :-)


                                                                                                      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára