streda 24. júla 2013

Tenzidy - prvá časť z dvoch

Najskôr trocha laicko-odbornej teórie. Tenzidy (inak aj surfaktanty) sú látky, ktoré znižujú povrchové napätie rozpúšťadiel (voda je rozpúšťadlo), čím uľahčujú rozpúšťanie a odstraňovanie nečistôt. To znamená, že spoja molekulu vody s čiastočkami špiny a takto dokáže čistiaca látka prejsť aj do pórov a pekne vyčistiť. Napríklad si predstavte, že máte zamastené ruky - ak si ich skúsite umyť iba vodou, je vám to na dve veci - na nič a na nič. Voda sa vo svojich kvapkach pekne kotúľa vašou pokožkou a ignoruje každý pokus o umytie. Ale keď použijete tenzid, ten dá vode správny rozmer - vtedy sa voda umúdri a pomáha pri čistení, naviaže na seba nečistoty a vy ich pekne spláchnete.

Odborne povedané: "Zjednodušeně řečeno, proces mytí a praní neboli převedení nečistot z povrchu materiálu do prací lázne spočívá v tom, že nečistoty, které jsou zpravidla nepolárního (neboli hydrofobního - odpudzuje vodu) charakteru, je pro jejich odstranění s povrchu látky nutné převést do vodního roztoku. To umožňuje tenzid, protože ten se jedním (nepolárním) koncem naváže na nepolární špínu a druhým koncem (polárním) na molekuly vody. V důsledku jsou tedy částice nečistot molekulami tenzidu obklopeny, a tím pádem rozptýleny ve vodném roztoku. Tak jsou nečistoty z povrchu materiálu odstraněny a následně mohou být odplaveny vodou." (http://cs.wikipedia.org/wiki/Tenzidy)

A ja som si chcela doma vyrobiť tekutý sprchový gél, šampón a tekuté mydlo. Tie bežné používať nemôžem, pretože sú v nich dráždivé tenzidy SLES = sodium laureth sulfate a/alebo SLS = sodium lauryl sulfat, na ktoré mám alergiu (ale myslím, že celkom úspešne dráždia aj iných ľudí). Tak som si posnorila, počítala a na čo som prišla - objavila som znova Ameriku!

Čo je pre ľudí poučených v odbore chémia a pod. (nebodaj až na úrovni diplomu či metafyzického daru) jasné ako facka, to sa mne vyjasnilo až teraz. Jednoduchou rečou neodbornou vám to predostriem.

Ak domáci tekutý šampón, mydlo, sprchový gél (čiže tenzidy) urobíme zmydelňovaním tukov prostredníctvom KOH, vznikne nám pasta, ktorá sa dá nariediť na gél (pričom sa voda neoddelí od pevnej časti). Tieto produkty sú však zásaditej povahy - po umytí vlasov by sa mal použiť kyslý oplach (vlasy sú kyslé, šampón zásaditý - nedobre im je spolu, treba ich doladiť dokysla). Možno aj pre pokožku nie je ich zásaditosť ideálna, ale zasa, na druhej strane, v konečnom dôsledku ich zmyjeme a pekne sa nakrémujeme, tak to hádam až tak pokožku nevytrápi. A ak sme do svojho mydla pridali aj ošetrujúce oleje tak, aby sa nezydelnili (čiže nezreagovali s roztokom KOH), pekne sa o našu pokožku i vlásky postarajú, pričom ich nezanechajú mastné. Trocha viac o pH mydla  nájdete tu.
Áno, tekuté mydlo sa vyrába z KOH, tuhé mydlo z NaOH. Vlastnosť zásaditosti pri nich zostáva.

Ak sa nechceme polievať kyslým oplachom, môžeme si vyrobiť  šampón, mydlo, sprchový gél s neutrálnym pH (to je koľko? 5,5 - ak sa nemýlim)) aj doma - vyrobíme ich buď s použitím SLS a SLES (tenzidov), a tie dráždia (môžu z nich vraj padať aj vlasy, sú na ne alergické reakcie...), alebo s inými tenzidmi, ktoré nedráždia.
Existujú ale vôbec? Keď zistím, napíšem. A keď zistíte skôr vy, napíšte.

Tak. Konečne som to pochopila. Teda aspoň si myslím...

:-)))))))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára