streda 1. mája 2013

Z čoho sa vyrába základ krémov - bežné versus bio domáce

V knihe Biokozmetika - 90 receptov pre zdravú krásu od Sophie Macheteau a Vaniny Guet som našla jasne, stručne a prehľadne vymenované rozdiely medzi bežnou a domácou bio kozmetikou. Musím skonštatovať, že tabuľka so škodlivými látkami v kozmetike (nájdete ju tu) sa veľmi nemýli - hoci v niektorých veciach potrebuje revíziu. Na jednej strane mám radosť, že sa mi podarilo zistiť mnohé  z týchto informácií, na druhej strane sa desím, čo si každý deň (niektorí aj niekoľkokrát) patláme na tvár, ruky a telo. A potom sa čudujeme, že prichádzajú alergie, ekzémy a iné svinstvá, ktoré nám strpčujú život a ktoré vie drvivá väčšina lekárov len potlačiť - opäť chémiou, ktorá má vedľajšie účinky. Ach... Vedeli ste, že kortikoidy, ktoré sa predpisujú proti seborei, pôsobia na kosti a kĺby a dôsledkom ich pôsobenia môže byť vznik koksatrózy?

Skôr ako začnem z múdrej knihy písať múdrosti, chcela by som vás upozorniť, že nie každý domáci krém je bio - záleží na tom, aké látky použijete.  Ak použijete ako konzervant parabén, ako emulgátor nejakú syntetickú látku atď., krém ste si síce vyrobili doma, ale nie je to prírodná kozmetika a bude škodiť podobne ako ten bežný z obchodu. Ďalšie upozornenie sa týka krémov z lekárne - vôbec nemusia (a zväčša ani nie sú) zdravé.

Múdra kniha teda píše (týka sa to krémov na báze voda v oleji alebo olej vo vode, nie krémov len z masiel a olejov bez pridania vody):
Základom krému je báza. V krémoch je bázou emulzia. Existujú 2 typy emulzií:
- emulzia olej vo vode (viac vody, menej oleja), napr. kravské mlieko
- emulzia voda v oleji (viac oleja, menej vody), napr. majonéza.
Každý krém obsahuje:      - emulziu
                                   - aditíva
                                   - parfum
                                   - konzervačný prostriedok / prostriedky.

Zloženie krému 1. Bežný krém 2. Domáci bio krém
EMULZIA Najčastejše typ olej vo vode (viac vody, menej oleja) – vodnú fázu tvorí čistá voda (bez akýchkoľvek vlastností) a olejovú tvoria minerálne oleje petrochemického priemyslu (vazelina, parafín).
EMULGÁTOR sa skladá z toxických látok získaných z jedovatých plynov (PPG, PEG) a minerálnych voskov.
Je aktívna.
Najčastejšie typ voda v oleji (viac oleja, menej vody) – vodnú fázu tvoria bio kvetové vody, nálevy, odvary, glycerínové maceráty, rastlinné tinktúry atď., olejová fáza sa skladá z rastlinných olejov získaných z prvého lisovania za studena alebo maceráciou.
EMULGÁTOR je na báze včelieho vosku, rastlinného vosku (ryža, carnauba, mimóza atď.), rastlinného masla (kakao mango, karité, kokum atď.), sójového lecitínu, medu, rastlinnej náhrady lanolínu...
PARFUM Je syntetický, najčastejšie napr. umelé pižmo. Je aktívny.
Pochádza z esenciálnych olejov, bio aromatických extraktov z ovocia.
KONZERVAĆNÉ PROSTRIEDKY Sú to parabény, zlúčeniny halogénov (obsahujúce chlór, chróm a jód), aldehydy, estery glykolu alebo antioxidanty (BHT, BHA, EDTA). Sú aktívne.
Tvoria ich esenciálne oleje, extrakt z grepových jadierok, prírodný vitamín E, rastlinná propolisová tinktúra.
STABILIZÁTORY A ZVLHČOVAČE Sú umelé. Sú prírodné. Rastlinný glycerín, rastlinná náhrada lanolínu alebo rastlinnej gumy (guar, tragant, agar-agar atď.)
AKTÍVNE LÁTKY Syntetické molekuly a rastlinné výťažky. Esenciálne oleje a prírodné výťažky z rastlín či plodov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára